Jadual latihan penyusuan susu ibu untuk ibu bekerja
- Mulakan perahan susu ibu 2 minggu sebelum bekerja
Cara penyimpanan susu ibu yang telah diperah
Disimpan dalam bekas yang bertutup dan bersih.
Disimpan dalam bekas yang bertutup dan bersih.
- Suhu bilik 4-8 jam
- Peti sejuk 72 jam
- Sejuk beku 1-3 bulan
- Sejuk beku -20° C 1 tahun
Cara penyediaan susu perahan
- Biarkan susu kembali ke suhu bilik
- Sediakan susu di dalam bekas mengikut keperluan bayi sahaja
- Rendam bekas yang berisi susu dalam air panas sehingga susu menjadi suam
- Susu yang telah disuamkan tidak boleh disimpan semula.
- Beri bayi susu dengan cawan atau sudu
Cara memerah dengan tangan
- Pastikan tangan dan bekas tadahan susu bersih
- Letak ibu jari di atas aerola dan jari yang bertentangan di bahagian bawah aerola.
- Tekan ke belakang keluar ke arah dada
- Tekan/picit ibu jari dan jejari lain serentak sehingga susu mengalir keluar
- Ulangi proses ini beberapa kali dan lakukan pada keseluruhan aerola untuk mengeluarkan kesemua susu.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan