Friday, October 5, 2012

Hospital Selayang



Caj Rawatan Bersalin

CAJ RAWATAN ACCOUCHMEN DAN BERSALIN
Warganegara Malaysia
Kelas
Pembedahan
Caesarean         
Bersalin Forcep    
Bersalin Breech      
   Bersalin Biasa   
RMRMRMRM
Kelas 1 800.00400.00400.00300.00
Kelas 2400.00200.00200.00150.00
Kelas 3100.0050.0050.0010.00

Cagaran Masuk Wad Hospital

CAGARAN MASUK KE WAD HOSPITAL
Warga Tempatan
KelasPerubatanPembedahanBersalin & Sakit Puan
RMRMRM
Kelas 1700.001100.00800.00
Kelas 2200.00400.00350.00
Kelas 320.0030.0015.00

Tuan/puan di wad akan dimaklumkan melalui Surat Tambahan Cagaran dari masa kesemasa sekiranya didapati bil hospital melebihi cagaran.
Sekiranya tuan/puan gagal menjelaskan amaun seperti yang dinyatakan dalam tempoh 24 jam, maka tindakan pindah wad ke kelas 3 akan dilakukan. 
Sila simpan resit ASAL bayaran wang cagaran supaya anda dapat menuntut baki caj yang dikenakan semasa keluar wad nanti.

Catatan
Bagi memudahkan proses bayaran balik cagaran [refund] kepada pesakit, RESIT ASAL hendaklah dikemukakan dan PENAMA DI ATAS RESIT SAHAJA yang boleh menuntut balik bagi cagaran tersebut. Sekiranya PENAMA tidak dapat hadir, surat wakil, salinan kad pengenalan penama bersama RESIT ASAL hendaklah dikemukakan semasa tuntutan dibuat.

Bayaran Harian

KelasWarga TempatanWarga Asing
Kakitangan & Pesara
Kerajaan
RMRMRM
Kelas 1
1 Katil
2 Katil
4 Katil

80.00
60.00
40.00

160.00
115.00
80.00
Percuma
Kelas 2300.0060.00Percuma
Kelas 33.0040.00Percuma

 Kakitangan kerajaan/pesara diwajibkan membawa Surat Jabatan/Salinan Kad Pesara.

PERKHIDMATAN PESAKIT DALAM
Skim perkhidmatan ini menawarkan kemudahan seperti berikut:
Kelebihan untuk memlilih pakar
Laluan giliran khas untuk mendapat rawatan
Menikmati beberapa keistimewaan sebagai pesakit dalam

CARA MENDAPATKAN RAWATAN
Pesakit boleh mendapatkan rujukan dari mana-mana pegawai perubatan kerajaan atau pengamal perubatan swasta atau boleh juga hadir sendiri untuk mendapatkan rawatan di bawah Skim PPBP dan seterusnya berdaftar sebagai pesakit dalam [memasuki wad].
Sekiranya anda dimasukan ke dalam wad anda akan dikenakan bayaran seperti berikut :
Caj wad
Caj pembedahan/ujian makmal/radiologi
Caj Ubat
Admission kit (opsyenal)


BAYARAN CAJ WAD

Kelas

Kadar Sehari
[RM]

Eksekutif

300.00

1 Katil
2 katil
4 katil

160.00
130.00
80.00

KATIL JAGAAN INTENSIF/ KRITIKAL
Butiran

Kadar Sehari
[RM]

Katil jagaan rawatan harian
70.00

Katil jagaan intensif
(maksima 14 hari)
400.00

Katil jagaan koronari ([maksima 
14 hari)

400.00

Katil jagaan intensif neonatal
(maksima 14 hari)

200.00

Katil HDW (maksima 14 hari)

160.00

LAIN-LAIN CAJ
Butiran
Kadar Sehari[RM]
Dewan pembedahan sejam/sebahagian daripadanya
250.00
Bilik Bersalin
250.00

DEPOSIT
Pesakit akan dikenakan deposit mengikut kadar yang ditetapkan.
Minima RM3,000.00 atau 50% daripada anggaran keseluruhan caj rawatan yang mana lebih tinggi
Bagi pesakit yang membawa surat jaminan [GL] dari syarikat swasta yang berdaftar dengan KKM deposit tidak dikenakan

TAMBAHAN DEPOSIT
Deposit akan disemak setiap hari untuk memastikan bakinya tidak kurang daripada RM 1,000.00. Apabila berbaki RM1,000.00 Surat Peringatan untuk penambahan deposit akan dikeluarkan kepada pesakit atau waris dari masa ke semasa. Tambahan perlu dibuat dalam masa 24 jam dari tarikh pesakit menerima Surat Peringatan tersebut.
Pesakit boleh menarik diri dari meneruskan Skim PPBP ini dengan menandatangani borang yang sedia ada bagi tujuan tersebut dan menjelaskan bayaran tertunggak.

PEMBAYARAN
Pembayaran boleh dilakukan melalui kaedah ini :
Tunai
Kad Kredit
Bank Deraf

LOKASI
Wad pesakit dalam adalah wad 10A terletak di Aras 10.

Web : http://hselayang.moh.gov.my/
Alamat
Hospital Selayang:
Lebuhraya Selayang-Kepong,
68100 Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.
Tel : +603-6120 3233 Faks : +603-6137 7097

3 comments:

  1. Dear, u sgt rajin kan, follow u kat sini..walaupun I tak pregnant lagi tapi I dah survey hospital2 untuk deliver nnt..n info u put here mmg byk membantu..tq.

    ReplyDelete
  2. hehe . amin, i doakan u cepat2 pregnant ! ;) Insya'Allah, nanti rajinkan diri update ~

    ReplyDelete